Sevärdheter i VenedigVenedig erbjuder många sevärdheter

Detta är bara några av de många sevärdheterna som finns i Venedig

Det finns mycket att välja på inom en liten radie när det gäller sevärdheter i Venedig, eftersom staden är full av intressanta platser, oavsett om du gillar historia, konst, natur eller det enkla nöjet av att beundra stadens vackra omgivningar. Dessa fem främsta sevärdheter är enkelt integrerade i dina resplaner för din Venedigresa oavsett hur länge du har tänkt stanna.

Saint Mark's Basilica

Denna fantastiskt utsmyckade basilika dominerar hela det historiska torget som bär dess namn. Den konstuerades på 900-talet som en plats för dyrkan exklusivt för Venetianska regenter, och har sedan dess blivit den främsta katedralen i staden, öppen för alla. Den kallas “Guldkyrkan”, och denna grandiosa sevärdhet i Venedig är fylld med förgylld mosaik både på insidan och utsidan, som skiner trots alla århundraden som har passerat. Kyrkan har blivit arkitektoniskt påbyggd några gånger sedan den först byggdes, med många fler marmorpelare, domer och andra saker som nu ingår i byggnaden. Vid altaret kan du se relikerna från Evangelisten Saint Mark, en av de 12 apostlarna.

Doge's Palats

Detta yppiga palats som ligger vid Saint Mark's Square mitt emot basilikan var en gång maktcentrat där Venedigs styrande elit fanns, inklusive stadens Doge (hertig). Exteriören och interiören vid denna gotiska fästning är båda lika storslagna, med flera dekorativa inslag av marmor, brons och andra typer som vittnar om stadens rikedom under tidigt 1200-tal. Idag finns ett stort historiskt museum i denna sevärdhet där du kan lära dig om stadens politiska historia och se några fantastiska konstverk.

Gondolturer

Om man vill ha en unik upplevelse finns det inget bättre än att ta en gondoltur längs ett av de många vackra vattendragen i staden. Många av båtarna är dekorerade med blommor och andra motiv, och många gondoloperatörer (eller gondoliers) erbjuder musik och sång under åkturen. Förvänta dig inte att det ska vara billigt, särskilt inte om du väljer en gondol nära någon av de främsta turistplatserna. För att spara pengar, ta en tur tidigare på dagen och erbjud dig att dela båt med andra besökare – varje båt kan ta upp till sex personer åt gången.

Konst i Venedig

En annan stor sevärdhet i Venedig är dess många konstgallerier och konstmuseum. Högst upp på alla konstälskares lista bör man hitta Accademiagalleriet (Gallerie dell'Accademia), där spektakulära mästerverk från 1300-talet till 1700-talet finns. Om du är intresserad av mer moderna storverk, bör du bege dig till Peggy Guggenheim-muséet, där det finns många stora verk från 1900-talet som tillhörde den rika arvtagerskan: Picasso, Kandinsky, Pollock och fler finns alla representerade här. Continigalleriet på Saint Mark's Square är en annan skatt för konstentusiaster, med verk av Chagall, Magrite, Giacometti och Picasso.

Venedigs öar

För att få en så komplett bild som möjligt av denna ö-stad, bör du besöka en av dess större öar utanför centralområdet. Dessa sevärdheter kan nås enkelt och billigt med hjälp av publika vattenbussar kända som motoscafi, alternativt genom att boka en lokal reseguide. Murano är till exempel en charmig plats där fantastiska glasprodukter tillverkas, och där finns ett glasmuseum där du kan lära dig allt om den här anrika handeln. Burano, som är en liten fiske-ö känd för sin spetstillverkning, har en livlig trång gata full av riktigt bra spetsbutiker och klart färgade hus. Torcello, en av de först bebodda områdena i Venedig är hem till stadens äldsta katedral, Santa Maria dell'Assunta.